Jeśli jesteś zaangażowany w sport, możesz zastanawiać się, jak ważne jest, aby śledzić swoje odżywianie. Prostą odpowiedzią jest to, że trzeba to zrobić, aby pomóc zapewnić, że jesz odpowiednią ilość kalorii i uzyskać odpowiednią ilość składników odżywczych, aby pomóc poprawić swoje wyniki. Na szczęście są dostępne narzędzia, które ułatwiają Ci to zrobić.
Sportowcy siłowi kładą mniejszy nacisk na zawartość składników odżywczych w żywności niż sportowcy wytrzymałościowi
Chociaż może być prawdą, że optymalna ścieżka do optymalnego zdrowia jest taka sama jak optymalna ścieżka do przeciętnej wydajności, nigdy nie można tego wiedzieć. Na przykład, sportowiec z dużym przebiegiem ma o wiele więcej powodów do zmartwień niż sportowiec z małym przebiegiem. Stąd szczera i uczciwa ocena jest jedyną drogą do celu. Kluczem do niej jest ustalenie jasnej hierarchii potrzeb, aby skupić się na najważniejszych dla zapewnienia optymalnej wydajności. Identyfikowanie i rozwiązywanie luk na drodze do optymalnego zdrowia może prowadzić do większych i mniejszych przełomów w przyszłości. Aby to ułatwić, najlepszym sposobem postępowania jest konsultacja z wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia. Niezależnie od rodzaju pacjenta, zawsze mądrze jest słuchać zaleceń doświadczonego pracownika medycznego.
IG klasyfikuje żywność i płyny według tego, jak bardzo są bogate w węglowodany
Węglowodany są preferowanym przez organizm źródłem energii. Ważne jest, aby upewnić się, że spożywasz pokarmy bogate w węglowodany, aby osiągnąć wydajność sportową. Jednak spożycie węglowodanów nie jest uniwersalne. Ważne jest, aby wziąć pod uwagę swój sport, preferencje smakowe i jak długo będziesz ćwiczyć.
Węglowodany są rozkładane na cukry proste podczas procesu trawienia. Te cukry są następnie przenoszone do krwiobiegu i wchłaniane do komórek. Szybkość, z jaką te cukry są wchłaniane do krwiobiegu, określa IG (indeks glikemiczny) żywności.
Zastosowanie indeksu glikemicznego do określenia zawartości węglowodanów w żywności może pomóc sportowcom wybrać zdrowsze opcje odżywiania podczas treningu i zawodów. Może być również użyteczne przy dokonywaniu wyboru pomiędzy pokarmami. Niektóre produkty bogate w składniki odżywcze mają wyższy IG niż te mniej odżywcze. Na przykład, owsianka ma wyższy IG niż czekolada ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.
IG żywności lub napoju jest systemem rankingowym, który szereguje węglowodany zawarte w żywności i płynach. Pokarmy o niskim IG mają zwykle mniejszą zawartość błonnika, co oznacza, że są lepsze do napędzania. Owoce, warzywa, rośliny strączkowe i zboża są powszechnym źródłem węglowodanów. Soki i napoje gazowane są również źródłem węglowodanów. Jednak te napoje mogą powodować dyskomfort żołądka i zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Rankingi IG różnych pokarmów zostały również wykorzystane do zalecania zamienników pokarmów. Podczas gdy niektóre pokarmy bogate w składniki odżywcze mają wyższe IG niż pokarmy mniej odżywcze, nie jest jasne, czy konkretny pokarm lub kombinacja pokarmów ma określony IG.
Podczas gdy IG nie zapewnia dokładnego pomiaru tego, jak bardzo jedzenie lub napój przyczyni się do twojego zapotrzebowania na kalorie, jest pomocnym przewodnikiem w wyborze zdrowszych, bogatych w węglowodany alternatyw.
Skład diety może być określany przez czynniki społeczne
Najlepszym sposobem na określenie najlepszej diety dla indywidualnej fizjologii jest zapytanie samych sportowców. Dotyczy to zwłaszcza tych, których nazwiska nie widnieją na tych samych tablicach, co zawodników wybranej przez nich dyscypliny sportu. Z tego powodu może okazać się konieczne zrobienie kilku notatek. Na przykład, możesz chcieć dowiedzieć się, jakie produkty spożywcze cieszą się dużym popytem, a które są najmniej prawdopodobne do zjedzenia w locie. Pozwoli Ci to podjąć dobrze poinformowaną decyzję o tym, które produkty spożywcze włączyć do swojej diety, a które wykluczyć. Da Ci to również pogląd na to, które sporty bardziej sprzyjają zdrowemu odżywianiu. Na przykład trener sportowy Twojej ulubionej drużyny lub maskotka sportowa będą w stanie dać Ci bardziej kompleksową ocenę najzdrowszych środków spożywczych do jedzenia, środków spożywczych, od których musisz trzymać się z daleka, i środków spożywczych, które nie są dla Ciebie.
Indeksy żywieniowe to szybki i niedrogi sposób na oszacowanie ilości przyjmowanego pożywienia
Jednym ze sposobów na oszacowanie ilości przyjmowanego przez sportowca pożywienia jest zastosowanie indeksu żywieniowego. Jest to szybkie i łatwe podejście do oceny spożycia żywności pod kątem wyników sportowych. Jest on opracowany przez akredytowanych dietetyków sportowych i jest przydatnym narzędziem dla sportowców w celu zrozumienia ich diety.
Indeks diety opartej na żywności ocenia ilość spożywanych przez sportowca pokarmów, porównuje ją z zalecanymi rekomendacjami żywieniowymi i informuje o jakości diety. Nie zastępuje on szczegółowej oceny diety. Indeks może być wykorzystywany przez sportowców do wykrywania osób zagrożonych rozwojem problemu żywieniowego, ale nie powinien zastępować indywidualnego poradnictwa prowadzonego przez specjalistów ds. żywienia sportowego.
Czynniki wpływające na dietę sportowca są inne niż w populacji ogólnej. Sportowcy mają inne przekonania religijne, pochodzenie kulturowe i wartości. Mają też inne priorytety. Mogą chcieć osiągnąć określoną wagę lub zyskać formę sportową. Mogą ograniczać spożycie pokarmów ze względów estetycznych, ze względu na wydajność lub w celu uniknięcia objawów żołądkowo-jelitowych.
Koszt żywności jest kolejnym czynnikiem, który wpływa na dietę sportowca. Produkty spożywcze, które są niedrogie i wygodne w przygotowaniu są preferowane przez wielu sportowców. Sportowcy, którzy mają niskie dochody, są szczególnie podatni na ten czynnik.
Czynniki wpływające na dietę sportowca różnią się w zależności od dyscypliny sportu i poziomu rywalizacji. Na przykład, wyczynowy triathlonista może wybrać jedzenie, które maksymalizuje jego lub jej wydajność, podczas gdy sportowiec rekreacyjny może być mniej zainteresowany wydajnością i bardziej zainteresowany wygodą diety.
Niektórzy sportowcy mogą doświadczać przejadania się podczas posiłków lub mogą odbywać częste wycieczki do sklepu spożywczego. Sportowcy, którzy są nowi w drużynie mogą być pod wpływem starszych kolegów z drużyny.
Batonik bez glukozy spełnia wytyczne dotyczące żywienia sportowego
Istnieje wiele różnych form żywienia sportowego, które mogą poprawić wyniki. Na przykład, dobrze przygotowany posiłek zawierający odpowiednie proporcje białka, węglowodanów i tłuszczu pomoże zapobiec rozpadowi mięśni podczas treningu i poprawi wydajność poprzez utrzymanie poziomu cukru we krwi w ryzach. Jednak należy również uważać na swoje wybory żywieniowe. Spożywanie nieodpowiednich pokarmów w nieodpowiednim czasie może zaszkodzić twojej wydajności, więc ważne jest, aby zrobić listę swoich wymagań żywieniowych przed wyjściem na siłownię. Należy również pamiętać o przestrzeganiu ogólnych zaleceń trenera lub lekarza sportowego i upewnić się, że pijesz dużo płynów podczas treningu. Na przykład, jeśli zamierzasz wykonywać dużo ćwiczeń cardio, będziesz chciał spożywać węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu. Pamiętaj jednak, aby trzymać się z dala od żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, która sabotuje Twoją wydajność, sprawiając, że czujesz się ospały.
Dobry batonik bez glukozy jest dobrze zaokrąglonym suplementem, który da ci zastrzyk energii, którego potrzebujesz bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. Ten rodzaj żywności zawiera odpowiednią mieszankę glukozy, izomaltooligosacharydów (włókien roślinnych) i białka. Warto zauważyć, że najlepsze batony żywnościowe bez glukozy zawierają około 7 gramów tłuszczu, co faktycznie może być korzystne dla Twojej wydajności. Bądź jednak ostrożny, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości cholesterolu może prowadzić do poważnych komplikacji medycznych.
Podobne tematy