0

Rola probiotyków w żywieniu sportowym

Rola probiotyków w żywieniu sportowym była szeroko badana i wiele badań wykazało, że są one korzystne dla sportowców i ich ogólnej sprawności. Na przykład mogą one pomóc wzmocnić wrodzoną odporność, poprawić skład ciała, zmniejszyć URTI i zwiększyć wydajność ćwiczeń.

Zwiększenie wrodzonej odporności

Sportowcy muszą wzmocnić swoją wrodzoną odporność, aby zwalczać infekcje. Wiele badań wykazało, że sportowcy, którzy otrzymują suplementy diety o właściwościach tolerogennych, doświadczają zmniejszenia obciążenia infekcjami. Suplementy te mogą poprawić tolerancję sportowca na skutki infekcji przewodu pokarmowego. Jednak potrzeba więcej badań, aby lepiej zrozumieć wpływ tych produktów na układ odpornościowy.

Odporność w sporcie jest procesem złożonym. Układ odpornościowy działa w dwóch głównych mechanizmach. Przede wszystkim funkcjonuje jako system obronny, poprzez integrację czynników komórkowych i cząsteczek antybakteryjnych. Drugi mechanizm polega na generowaniu odpowiedzi zapalnej. Odpowiedź ta jest wytwarzana przez kombinację komórek Kupffera, neutrofili i makrofagów tkankowych. Organizm rozpoznaje patogeny poprzez rozpoznawanie ich powierzchni. Na powierzchni patogenu znajduje się część IgA i IgG, które wiążą się z patogenem poprzez specjalne receptory.

W celu wzmocnienia odporności wrodzonej sportowiec musi spożywać dietę bogatą w składniki odżywcze. Obejmuje to wiele mikroelementów, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w oleju rybnym i nasionach lnu. Te składniki odżywcze są ważne dla syntezy białek i obrony antyoksydacyjnej. Mogą również poprawić funkcjonowanie komórek odpornościowych.

Kilka badań wykazało, że probiotyki poprawiają równowagę mikrobiologiczną w przewodzie jelitowym. W eksperymentach in vitro wykazano, że inaktywowany termicznie Lactobacillus salivarius A6 stymuluje produkcję IL-12 w komórkach dendrytycznych. W innych badaniach stwierdzono, że CMCC878 zmniejszył uraz płuc u myszy. Obecność tych bakterii jest również związana z niższym poziomem ogólnoustrojowego stanu zapalnego.

Niektóre probiotyki, takie jak BeniCaros, zapewniają trening dla wrodzonego układu odpornościowego, aby zwiększyć jego reaktywność. Dzięki temu zwiększa się ilość komórek ochronnych i ogólna sprawność układu odpornościowego. Podczas gdy działanie BeniCaros jest podobne do działania żywych szczepów, istnieją unikalne właściwości, które sprawiają, że jest on skuteczny.

W niedawnym niemieckim badaniu oceniano wpływ probiotyków na PEIS. Przy użyciu dwóch grup, jedna grupa otrzymała napój węglowodanowy, podczas gdy druga działała jako kontrola. Wyniki pokazały, że grupa, która spożywała probiotyki doświadczyła większej odpowiedzi ze strony komórek odpornościowych nosa.

Zwiększenie wydajności ćwiczeń

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które jak wykazano, poprawiają odporność i wydajność u sportowców. Ich wpływ na wyniki sportowe wynika z wielu czynników, takich jak zwiększenie wchłaniania składników odżywczych, zmniejszenie stresu oksydacyjnego i poprawa funkcji immunologicznych.

Stosowanie probiotyków wzrosło w ciągu ostatnich kilku lat i wiąże się z szeregiem pozytywnych korzyści zdrowotnych. Wśród efektów wymienia się zwiększenie funkcji immunologicznej, poprawę modulacji immunologicznej i zmniejszenie URTI.

Oprócz wzmacniania odporności, probiotyki mogą również pomóc w zmniejszeniu ryzyka infekcji górnych dróg oddechowych (URTI) u sportowców. Osoby, u których prawdopodobieństwo wystąpienia URTI jest mniejsze, mogą być w stanie trenować częściej lub zwiększyć objętość treningów.

Podczas intensywnych ćwiczeń układ odpornościowy organizmu aktywuje odpowiedź zapalną. Odpowiedź zapalna zwiększa produkcję reaktywnych form tlenu, które są szkodliwe dla organizmu. Kilka badań wykazało, że probiotyki są związane ze zmniejszeniem produkcji cytokin zapalnych, takich jak interleukina-6 i czynnik martwicy nowotworów-alfa. Nie ma jednak wystarczających danych, aby ocenić rolę mikrobiomu jelitowego w procesie zapalnym.

Probiotyki są stosowane przez sportowców wytrzymałościowych w celu promowania zdrowia układu odpornościowego. Są one również związane ze zmniejszeniem zmęczenia. Wpływ probiotyków na wyniki sportowe nie jest w pełni zrozumiały. Celem tego artykułu jest zbadanie aktualnych dowodów na temat zarządzania probiotykami u sportowców wytrzymałościowych.

Systematyczny przegląd literatury na temat probiotyków dla sportowców został przeprowadzony przy użyciu PubMed. Łącznie dziewięć artykułów spełniało kryteria jakości. Wyniki obejmowały trzy badania, w których odnotowano związek między spożyciem probiotyków a poprawą adaptacji do ćwiczeń, trzy badania, w których odnotowano związek między probiotykami a poprawą funkcji immunologicznej oraz pięć artykułów, w których odnotowano bezpośrednie korzyści w wynikach sportowych.

Liczba badań dotyczących sportowców wytrzymałościowych, w których próbowano ocenić wpływ probiotyków na ich wydajność, jest ograniczona. Zmienność metodologii zastosowanej w tych badaniach ogranicza nasze zrozumienie związku pomiędzy probiotykami a wydajnością sportową. Brakuje również informacji dotyczących szczepów biorących udział w badaniach.

Potrzebne są dalsze badania, aby określić najlepsze szczepy probiotyków do przyjmowania, najskuteczniejsze dawkowanie i sposób wdrażania probiotyków do programu treningowego.

Zmniejszenie URTIs

Probiotyki w żywieniu sportowym mogą zmniejszyć URTIs i zwiększyć wydajność sportowca. Mikrobiom jelitowy jest organem adaptacyjnym, zdolnym do tolerowania różnych warunków środowiskowych. Przewód pokarmowy działa jak organ endokrynny, uwalniając neuroprzekaźniki, takie jak dopamina i serotonina.

Podobnie jak w przypadku wielu obszarów ciała, ćwiczenia mogą prowadzić do zaburzeń w układzie pokarmowym. Może to zakłócać dostarczanie składników odżywczych, jak również powodować objawy żołądkowe, takie jak biegunka. Podczas intensywnych, długotrwałych ćwiczeń, przewód pokarmowy może stać się główną bramą dla wnikania patogenów, co może prowadzić do ogólnoustrojowej toksemii. W zjawisku tym bierze udział kilka czynników, w tym wpływy genetyczne, mechaniczne i dietetyczne.

Podczas gdy niektóre badania wykazały, że probiotyki mogą pomóc sportowcom w osiąganiu lepszych wyników, inne badania nie wykazały żadnego efektu. Może to wynikać z faktu, że probiotyki nie są badane na wystarczająco dużej liczbie osób, aby uzyskać statystycznie istotne wyniki. Większość badań została przeprowadzona na sportowcach wytrzymałościowych.

W jednym badaniu stwierdzono, że wieloszczepowy jogurt probiotyczny zwiększył VO2 max u kobiet-sportowców. W innym stwierdzono, że suplementacja L. helveticus Lafti L10 wzmocniła odpowiedź immunologiczną u elitarnych sportowców. Chociaż te wyniki są obiecujące, potrzebne są dalsze badania, aby określić, czy te wyniki można zastosować u sportowców.

W innym badaniu odnotowano, że probiotyki zmniejszają URTI. Kilka badań wykazało, że określony szczep probiotyczny może poprawić funkcję bariery jelitowej u sportowców. Ponadto bakterie te mogą zwiększyć produkcję IFN typu I, cząsteczki, która jest związana z poprawą odpowiedzi immunologicznej.

Wykazano, że probiotyki poprawiają nastrój. Wynika to częściowo z faktu, że przewód pokarmowy pełni rolę w regulacji osi podwzgórze-przysadka u ludzi. To z kolei wpływa na neuroprzekaźniki i inne procesy fizjologiczne, takie jak poziom testosteronu. W modelach zwierzęcych stwierdzono również, że probiotyki zmniejszają stan zapalny.

Kilka badań wykazało, że probiotyki mogą promować regenerację po uszkodzeniach mięśni wywołanych ćwiczeniami. Kilka szczepów ma właściwości przeciwzapalne, co może wspomagać ten proces. Efekty te zaobserwowano u mężczyzn trenujących wytrzymałościowo, jak również u zawodników rugby. W 12-tygodniowym badaniu nie odnotowano jednak różnic w częstości występowania UTRI.

Wpływ na skład ciała

Wpływ probiotyków w żywieniu sportowym na skład ciała nie jest dobrze ustalony. Jednakże, jest prawdopodobne, że probiotyki mogą pomóc poprawić wydajność wytrzymałościową, zwiększyć regenerację i zmniejszyć bolesność mięśni. Korzyści te będą wymagały dalszej walidacji w badaniach na ludziach.

Wysiłek fizyczny powoduje stres w przewodzie pokarmowym i tym samym wywołuje odpowiedź zapalną. W wyniku tej reakcji powstają szkodliwe reaktywne formy tlenu (ROS), które mogą zwiększać ryzyko zachorowania. Namnażanie się bakterii w jelitach może modulować odporność śluzówki. Bakterie te mogą również zmniejszać objawy żołądkowo-jelitowe.

Probiotyki były badane w odniesieniu do treningu aerobowego i oporowego. Wyniki były mieszane. Kilka badań nie wykazało żadnego efektu, podczas gdy inne wykazały pozytywne efekty.

Jednym z najbardziej obiecujących odkryć było zastosowanie probiotyku z jednego szczepu, Lactobacillus plantarum TWK10. Szczep ten był podawany myszom przez sześć tygodni i zwiększył siłę chwytu oraz zmniejszył markery uszkodzenia mięśni. Stosowanie tego probiotyku zmniejszyło poziom mleczanów podczas i po wysiłku. Oczekuje się, że TWK10 wejdzie na rynek we wrześniu 2020 roku.

Trwają badania mające na celu określenie dawki i częstotliwości suplementacji, która będzie najbardziej skuteczna. Większość badań donosi o okresie stosowania od czterech do szesnastu tygodni. W niektórych badaniach odnotowano również wyższy wskaźnik zmęczenia.

Kilku sportowców zgłosiło zmiany w swoich ciałach po przyjęciu probiotyku. Zmiany te obejmują zmniejszone uszkodzenia mięśni i mniej URTI. Mogą one tłumaczyć ich zdolność do częstszych treningów.

Inne badania doniosły, że probiotyki mogą modyfikować układ odpornościowy organizmu. Zmiany te mogłyby poprawić odpowiedź immunologiczną na ćwiczenia i obniżyć ryzyko URTI. Uważa się, że wpływ probiotyków na funkcje immunologiczne występuje poprzez zwiększenie liczby korzystnych bakterii w jelitach. Ma to potencjał do zmniejszenia liczby patogenów w jelitach i poprawy funkcji barierowych. Wpływ probiotyków na odpowiedź immunologiczną i obronę organizmu przed zakażeniem górnych dróg oddechowych pozostaje niejasny.

Kilka badań sugeruje również, że ćwiczenia zwiększają różnorodność bakterii w jelitach. Uważa się, że populacje bakterii w jelicie regulują obrót nabłonka w okrężnicy. Pochodzące z bakterii SCFAs w jelitach pomagają regulować wiele funkcji, w tym wytwarzanie energii. Proces ten może również zwiększać produkcję komórek T regulatorowych.

Podobne tematy